Maasbrachtse kunstenares Catharina van Ameide deelnemer aan megakunstproject.

Catharina: “Toen ik voor het eerst van dit initiatief hoorde, ben ik onmiddellijk op zoek gegaan naar meer informatie. Nadat ik alles over het project gelezen had, hoefde ik ook niet meer lang na te denken en heb ik mij meteen ingeschreven. Het is een prachtig initiatief en het maken van zo’n groot Gesamtkunstwerk met zoveel deelnemers is enig in zijn soort. Het lijkt me geweldig om hieraan deel te nemen. Ik kijk er ontzettend naar uit, ook al duurt het nog even!”

Samen met haar man zitten we aan een grote tafel in de woonkamer. We zijn omringd door de schilderijen van Catharina en keramische objecten van Willem. Zij zijn twee mensen die altijd in beweging zijn en met een open blik naar de wereld om zich heen kijken. “Weet je wat ik zo mooi vind aan dit project?”, vraagt Willem met een grote glimlach op het gezicht. “Dat er nu eens een groot project is, waarin de individuele bijdragen eÌeÌn geheel gaan vormen. Het past ook zo mooi bij de gedachte van Europa. Zoveel mensen met verschillende invalshoeken, achtergronden, gevoelens en dat zij dan toch werken aan een kleurrijke eenheid vanuit hun individuele creativiteit.”

Binnenvaart

Catharina werd in Rotterdam geboren als dochter van een schippersfamilie die werkzaam was op de binnenvaart. Zij tekent al vanaf haar vroege jeugd en werd door haar moeder behoorlijk gestimuleerd om zich hierin verder te bekwamen. In de keuze van haar onderwerpen laat Catharina zich niet beperken. Aan de wanden van de woonkamer hangen grote landschappen, die

een enigszins sprookjesachtig en illustratief karakter hebben. Ook hangen er vele stillevens. Het plezier waarmee het gemaakt is, straalt er vanaf. In de gang hangen enige kleinere werken met binnenvaartschepen erop. Zoals zo vaak vinden de meeste kunstenaars hun onderwerpen in hun directe omgeving . Het werk van Catharina is daarvan een mooi voorbeeld. Het valt ook op dat ze nog genoeg mogelijkheden heeft om deze onderwerpen verder te ontwikkelen. 

''

Foto: Catharina van Ameide voor één van haar zeegezichten.

Op mijn vraag of de overstap van de vaart naar de vaste wal ook moeite heeft gekost volgt een stilte, maar dan komt een vastberaden antwoord. Willem: “Op zeker moment moesten de kinderen naar school en we hadden geen zin om hen naar een internaat te sturen. Ik heb zelf op een internaat gezeten en heb het daar niet erg naar mijn zin gehad. Voor kinderen is het ’t beste als zij thuis opgroeien. Vanuit die gedachte wist ik dat dit moment er een keer zou komen en dat er dan omgeschakeld moet worden op iets totaal anders.” Na enige intermezzo’s in verschillende landen in het Midden-Oosten landde het jonge gezin uiteindelijk in het Limburgse Maasbracht. Catharina kreeg hierdoor de ruimte om zich op het schilderen te concentreren en Willem ging aan de slag als chauffeur op een vrachtwagen.

Inmiddels woont de familie Van Ameijde al 26 jaar in Maasbracht. Al die tijd had Catharina haar atelier in de woonkamer. Tot in 2014 in de naastgelegen woning haar moeder kwam te overlijden. Catharina: “Wij hebben haar in de laatste jaren van haar leven verzorgd. Het was een wens van mijn moeder dat ik in haar woning mijn atelier zou vestigen.” Aan deze wens is ook gehoor gegeven, want de naam Huiskamer galerie/atelier annex Refuge “Bij ons Mam” is inmiddels een begrip in Maasbracht. Naast de atelierfunctie is hier ook een bed &breakfest gevestigd. Zeer regelmatig arriveren hier gasten die uit alle mogelijke windstreken, op de fiets of wandelend door Europa trekken. Doordat Catharina ook veel op andere plaatsen exposeert, komen er ook steeds meer mensen op atelierbezoek. Als u nieuwsgierig bent geworden, dan is een telefoontje naar eÌeÌn van de onderstaande telefoonnummers genoeg om een afspraak te maken. Door: Dirk Hakze.

Tel. Nrs. 0475-465066 of (0)610746635 

Foto: Schilderij van binnenvaartschip Elianne

''