Yoke Hagen neemt veel grote kwasten mee.

Bij het betreden van de atelierwoning is het meteen duidelijk dat het bezoek weer een gezellige ontmoeting wordt met iemand die niet jaren op inspiratie hoeft te wachten. In de hal zijn de traptreden voorzien van een patroon van gekleurde organische vormen. Ook verder is de inrichting van de woning bepaald geen doorsnee. Het is eigenlijk een warm nest met veel plaats voor persoonlijke creatieve uitspattingen. In die zin ook dat ik er echt vrolijk van word. Kortom een huis waarin je als gast elk moment weer opnieuw verrast wordt. Zo ook het atelier, dat is een goed georganiseerde chaos. Aan een plank hangt een serie fel gekleurde capes van vilt. Verder zijn er veel attributen die je ook in een theater kan aantreffen. De kunstenares beschikt over een enorme dosis theatrale creativiteit. Dat blijkt ook bij het obligate bezoek aan het toilet. Het plafond is getooid met een blauwe schildering. Je ervaart het als een vervreemdend effect. Alsof je onderwater zit en er op het oppervlak dikke regendruppels vallen.

''

 Foto: plafondschildering in het toilet

In één van de hoeken van het toilet is een mini enscenering gemonteerd met een paar motorfietsen erin. Motoren zijn verbonden met Hagens familiegeschiedenis. In haar jeugd groeide ze op met het gegeven dat het bezit en de vaardigheid om ermee te kunnen rijden hoorde bij de opvoeding. In haar eindexamenwerk aan de kunstacademie had ze ook een motorfiets uitgangspunt genomen. Aanvankelijk ontwikkelde ze vanuit het schilderen van textiel  enkele bijzondere kunstobjecten. Zo heeft ze onder de naam ‘Van M-bryo tot motorfiets’ de geboorte van een motor uitgebeeld in textiel. Op die manier wilde ze het gegeven vermenselijken en ook de zachte kant van het stoere motorimago laten zien.

''

Ambacht

“Voor ik naar de kunstacademie ging, had ik samen met mijn zuster het poppentheater ‘Holderdebolder’.  We traden overal op en waren vooral actief bij scholen. Aanvankelijk deden we alles met z’n tweeën, maar later hield mijn zuster ermee op en toen ben ik nog een tijdlang solo doorgegaan. Tot ik op mijn 50e naar de avondacademie Minerva ben gegaan en daar als interdisciplinaire kunst ben afgestudeerd. Onderwijl heb ik ook  reclame opdrachten gedaan, want ik moest die opleiding zelf betalen. Die studie aan de academie was eigenlijk ook een compensatie voor het feit dat ik vroeger niet naar ambachtschool mocht. Ik houd van het ambacht! Vanaf mijn zeventiende ben ik in Amsterdam bij een reclamebureau gaan werken. Daar heb ik overigens een hele fijne tijd gehad hoor!”, vertelt ze me, terwijl ze lachend één van de poppen op haar hand schuift en de ogen, die gemaakt zijn van theezeefjes, laat knipperen. “We maakten al onze poppen natuurlijk altijd zelf. Dat leverde altijd een hoop hilarische toestanden op.”

“Voor mijzelf is het heel essentieel, dat je zelf kunt maken wat je bedenkt. Op de academie kon je jezelf dan ook heerlijk uitleven. Daar zijn gereedschappen en veel materialen. Het zelf kunnen maken is sowieso belangrijk, omdat je ook vanuit kostenoverwegingen niet overal iemand voor kunt inhuren.  In 2003 deed ik mee aan een culturele manifestatie bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Ik had een maquette gemaakt voor een torentje waarin je kunt wonen. Toen werd dat ding ook nog uitgekozen en moest ik hem uitvoeren. Ook dat ik het object heb zelf gemaakt, wat men aanvankelijk niet wilde geloven. Het object had allemaal houten verbindingen, want hij moest demontabel zijn. Gedurende de manifestatie heb ik er ook in geslapen, wat eigenlijk niet mocht. Dan zat ik ook wel best eens in mijn rats. In de nacht  liepen er nietsvermoedende bewakers dichtbij het torentje langs en dacht ik altijd; als ik maar niet ga snurken”, aldus de kunstenares.

The Colorfield Performance CH 2018

Je was één van de kunstenaars, die zich als eerste heeft aanmeld. Heb je daar lang over nagedacht? Yoke Hagen;” Welnee het bericht kwam voorbij via Keunstwurk en ik heb het in één blinde beweging doorgezet. Het beste vond ik dat je geen zwarte schilderijen mag maken. Dat vond ik een sublieme actie. Ik heb er nu al zo’n zin in.” Weet je al hoe je het e.a. gaat voorbereiden? “ Nou nee hoor, de voorbereiding zit in m’n kop en verder laat ik alles altijd op het moment aankomen. Ik neem wel mijn eigen gereedschap mee en vooral ook veel grote kwasten en plamuurmessen.”

Dirk Hakze

''

Foto: Yoke Hagen met één van zelf gemaakte poppen.