The Colors of Music

 


The Colors of Music III  op het Zuiderstrand in Den Haag 2020 werd afgelast

 
In het kader van een nieuwe tournee van het zeer succesvolle project “The Colors of Music III”, zal op het Zuiderstrand in Den Haag de 6e editie worden gerealiseerd. Gedurende de komende vier jaar zullen op diverse locaties in Nederland, Duitsland en Oostenrijk de symfonieën van Gustav Mahler als uitgangspunt worden genomen voor nieuwe panorama's. Op 57 panelen, die in een open/gesloten cirkelvormige opstelling op het gazon verankerd staan, ontstaat van 4 april tot 5 augustus 2020 een panorama in 3D effect. De diameter van het project is 27 meter. Voorgaande projecten werden uitgevoerd op de stranden van Terschelling, Ameland, Vlieland, Borkum, Norderney, Harlingen, Noordwijk, Cadzand-Bad, Arnhem en Amsterdam- Zuidas.
 
Het doel van de kunstenaar met deze projecten is om moderne klassieke muziek in de schilderkunst te integreren. Vanuit de binnenkant van de cirkel gezien vormen zij een visueel geheel, terwijl de buitenkant uitnodigt om naar binnen te lopen. Het publiek kan het wordingsproces van het panorama van nabij meemaken en de kunstenaar volgen in zijn schilderkunstige bewegingen. De muziek waarop Hakze schildert, is via koptelefoons te beluisteren. Het geluidsniveau van de koptelefoons staat echter zo afgesteld, dat ook de omgevingsgeluiden hoorbaar blijven.

De muziek die Hakze voor dit project heeft uitgekozen is de zevende Symfonie van Gustav Mahler. De uitvoering die Hakze voor dit panorama gebruikt is van .Het Concertgebouw Orkest o.l.v. Mariss Janssons.
Wat de schilderkunstige opzet van dit project betreft, laat de kunstenaar zich niet alleen inspireren door de muziek van Mahler. Hij laat ook het landschap, het weer en de natuur op zich inwerken. In eerste aanzet worden op de witte panelen in lichte tinten landschappelijke lijnen uitgezet, die uit het ritme van de muziek voortkomen. Deze expressieve beschildering functioneert als drager voor de visuele vertaling van de muziek. De hoogte van de horizon geeft niet alleen het volume van het orkest aan, maar laat ook de getijden van de zee en de bewegingen van de lucht in elkaar overvloeien. Daarnaast zullen in de totstandkoming van dit panorama ook de omgevingsgeluiden een rol spelen.
Het panorama is weliswaar een visuele eenheid, echter de schilderijen die dit panorama vormen kunnen ook als zelfstandige kunstwerken worden gezien en zijn als zodanig te koop. De schilderijen worden gemaakt met acrylverf en hebben afmetingen van 122 x 122 cm en 100 x 122 cm.De schilderijen zijn per stuk te koop. Nadat het project beeindigd is, worden deze bij de kopers bezorgd. 
    
Het idee voor deze projecten is vijfendertig jaar geleden ontstaan, toen de kunstenaar de tentoonstelling “Vom Klang der Bilder” in Stuttgart bezocht. Toen werd zijn belangstelling gewekt voor de integratie van de muziek in de beeldende kunst. Ook in het autonome werk van Dirk Hakze is veelal de invloed van muziek te ontdekken. In 1987 begon hij met zijn performances, waarbij hij in samenwerking met andere beeldend kunstenaars, bij grote Pop- en Jazz concerten schilderde. Zij traden o.a. op bij concerten van: Miles Davis, James Brown, Santana, John Lee Hooker, Van Morrison, Curtis Mayfield en King Sunny Adé. Naast zijn land-art projecten heeft hij talloze opdrachten in de stedelijke omgeving gerealiseerd.Hij heeft zich daarbij gespecialiseerd in het beschilderen van grote, meest openbare gebouwen en het installeren van ruimtelijke objecten.Sponsoren: Raadsma Ijzerhandel- Dokkum, Heerenveen, Leeuwarden en Groningen, Interlinie Reclamewerken- Sneek en diverse Haagse ondernemingen