The Colors of Music

Voor 2016 wordt er nog gezocht naar een volgende locatie.


The Colors of Music III  Park Immerloo -Arnhem 2015

 
In het kader van een nieuwe tournee van het zeer succesvolle project “The Colors of Music III”, zal in het Park Immerloo in Arnhem de 4e editie worden gerealiseerd. Gedurende de komende vier jaar zullen op diverse locaties in Nederland, Duitsland en Oostenrijk de symfonieën van Gustav Mahler als uitgangspunt worden genomen voor nieuwe panorama's. Op 57 panelen, die in een open/gesloten cirkelvormige opstelling op het gazon verankerd staan, ontstaat van 25 juni tot 21 september oktober 2015 een panorama in 3D effect. De diameter van het project is 26 meter. Voorgaande projecten werden uitgevoerd op de stranden van Terschelling, Ameland, Vlieland, Borkum, Norderney, Harlingen, Noordwijk, Cadzand-Bad en Amsterdam- Zuidas.
 
Het doel van de kunstenaar met deze projecten is om moderne klassieke muziek in de schilderkunst te integreren. Vanuit de binnenkant van de cirkel gezien vormen zij een visueel geheel, terwijl de buitenkant uitnodigt om naar binnen te lopen. Het publiek kan het wordingsproces van het panorama van nabij meemaken en de kunstenaar volgen in zijn schilderkunstige bewegingen. De muziek waarop Hakze schildert, is via koptelefoons te beluisteren. Het geluidsniveau van de koptelefoons staat echter zo afgesteld, dat ook de omgevingsgeluiden hoorbaar blijven.

De muziek die Hakze voor dit project heeft uitgekozen is de derde symfonie in D mineur van Gustav Mahler ( 1860-1911). Heeft muziek de macht om ons te veranderen? Mahler dacht van wel. In zijn tweede symfonie stelde hij zich open de grote vragen over de strijd en de pijn van ons bestaan. In zijn derde symfonie gaat hij nog een stap verder. Het is een symfonische kolos die al het voorgaande overtreft, door de lengte, door de omvang van het orkestraal- en vocaal apparaat en door de inhoud. Aan de basis van deze symfonie ligt het gedicht Genesis van Siegfried Lipiner. Het is een poëtisch visioen over de schepping, door Mahler samengebald tot de klank van de natuur. De uitvoering die Hakze voor dit panorama gebruikt is van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons.
Wat de schilderkunstige opzet van dit project betreft, laat de kunstenaar zich niet alleen inspireren door de muziek van Gustav Mahler. Hij laat ook het landschap, het weer en de natuur op zich inwerken. In eerste aanzet worden op de witte panelen in lichte tinten landschappelijke lijnen uitgezet, die uit het ritme van de muziek voortkomen. Deze expressieve beschildering functioneert als drager voor de visuele vertaling van de muziek. De hoogte van de horizon geeft niet alleen het volume van het orkest aan, maar laat ook de getijden van de zee en de bewegingen van de lucht in elkaar overvloeien. Daarnaast zullen in de totstandkoming van dit panorama ook de omgevingsgeluiden een rol spelen.
Het panorama is weliswaar een visuele eenheid, echter de schilderijen die dit panorama vormen kunnen ook als zelfstandige kunstwerken worden gezien en zijn als zodanig te koop. De schilderijen worden gemaakt met acrylverf en hebben afmetingen van 122 x 122 cm en 100 x 122 cm.
    
Het idee voor deze projecten is vijfentwintig jaar geleden ontstaan, toen de kunstenaar de tentoonstelling “Vom Klang der Bilder” in Stuttgart bezocht. Toen werd zijn belangstelling gewekt voor de integratie van de muziek in de beeldende kunst. Ook in het autonome werk van Dirk Hakze is veelal de invloed van muziek te ontdekken. In 1987 begon hij met zijn performances, waarbij hij in samenwerking met andere beeldend kunstenaars, bij grote Pop- en Jazz concerten schilderde. Zij traden o.a. op bij concerten van: Miles Davis, James Brown, Santana, John Lee Hooker, Van Morrison, Curtis Mayfield en King Sunny Adé. Naast zijn land-art projecten heeft hij talloze opdrachten in de stedelijke omgeving gerealiseerd.Hij heeft zich daarbij gespecialiseerd in het beschilderen van grote, meest openbare gebouwen en het installeren van ruimtelijke objecten.Sponsoren: